ПРОДУКТИ

Избор на осветление? Мисията възможна.

24 юни 2022
Избор на осветление? Мисията възможна.

 

 


Осветлението е изключително важно за дома. Много хора смятат, че това е въпрос на вкус – настолна лампа до леглото, лампион в хола и няколко лунички в кухнята вършат работа. Процесът за избор на подходящо осветление обаче може да бъде сложен. На пазара има много широк избор от осветителни тела, както по вид, така и по параметри. Помещенията в дома ви трябва да бъдат осветени нито прекалено много, нито прекалено малко. Най-лесният начин, по който може да прецените приблизително колко лумена(мерна единица за измерване на силата на светлината) са ви необходими, е да умножите квадратурата по 30. Друга важна мярка е цветната температура, която се измерва в К(Келвин). Температурата най-близка до дневната светлина е 6000К, съответно, колкото по-висока е стойността, толкова по-студена е светлината(т.нар. синя светлина) и обратното – ниски стойности на температура – жълта светлина. Изборът на температура е индивидуален за всеки човек и най-вече помещение. Топлата и жълта светлина(2700-3000К), създава уют в домашни условия, където обстановката е релаксираща, например в спалнята. Студената светлина(4000-5000К) в дома би създала усещане за стерилност. В работни(кухня) и обществени помещения обаче именно тя е по-подходяща. Цветната температура, близка до дневната светлина(6000К) се препоръчва за търговски обекти.

Когато говорим за осветление трябва да имаме предвид и пряката слънчева светлина, която влиза в помещението, както и предназначението му. Скоро ще ви разкажем и по какъв начин влияе осветлението на вашата продуктивност и преживяване в дома.

Обърнете внимание на начина на осветление, който избирате и имайте предвид, че освен на настроението, светлината има и отношение по разходите ви за енергия. Типичните крушки, които може да откриете и техните характеристики са следните:

  • Нажежаема жичка – Повечето като слънцето, осигуряват топла светлина, наистина са типични за интериора и са най-малко енергийно ефективни (60 вата ще издържат само около 750 часа) – индустрията започва постепенно да премахва много лампи с нажежаема жичка. Най-подходящи са за лампиони или настолни лампи.

  • Халоген – Издържа повече часове от обикновената нажежаема жичка, но повърхността му се нагрява. Осигурява топла светлина, но консумира доста енергия.

  • Флуоресцентни – Енергийно ефективни, но не с толкова добро качество по отношение на цветопредаването. Те осигуряват повече хладна светлина, могат да бъдат затъмнени, но не много добре, освен това закъсняват при включване. Флуоресцентните лампи обикновено са по-подходящи за зони, за които осветлението не е толкова важно - гаражи, мазета, коридори - те са преходни и човек не се задържа дълго в тях.

  • LED – Най-добрият избор енергоспестяващо осветление. Обикновено правят цветовете да изглеждат страхотно, индустрията продължава да развива технологията и излизат невероятни опции като тези, които предлагаме в нашия онлайн магазин!


Ние от ПРОДИЗ препоръчваме инвестицията в LED осветление. Продуктите, които предлагаме обаче са далеч от конвенционални осветителни тела. LOOX5 от Häfele акцентира върху функционалността като ви дава светлината в ръцете ви чрез смарт приложение. Вместо да планирате дълго къде точно да поставите топла и къде студена светлина, може да заложите на LOOX5 и сами да контролирате осветлението според нуждите ви.Всички светлини LOOX5, инсталирани в къщата, се „отчитат“ в приложението Häfele Connect Mesh и са интегрирани в интерфейса на приложението само с няколко стъпки. Управлението е във вашите ръце и спрямо желанията може да се контролира чрез приложение, дистанционно управление или стенен превключвател. Светлините могат да се управляват индивидуално, да се затъмняват, да се променя цвета на светлината или просто да се включват и изключват. В същото време могат да се задават и запазват различни сценарии на осветление.

Свързани продукти със статията: 

 

Проект "Детски кът ПРОДИЗ" за предоставяне на работещите в ПРОДИЗ ООД родители възможност за по-добро съвместяване на професионалния с личния им живот.

прочети още

Хората прекарваме около 90% от времето си в среда с изкуствена светлина. Тя влияе на зрението, емоциите, продуктивността и настроението ни. Безспорно, когато става въпрос за умни решения, нашите партньори от HÄFELE са експерти. Това е и причината вече дълги години да работим с тях и да предлагаме на българския потребител не само продукт, а информация, знания и решения, които ще останат във времето. 

прочети още

„Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ 

прочети още

Промяната на начина на живот, налага и промяна в жилищните пространства. Апартаментите стават по-малки, а хората искат да запазят възможността за функционално разпределение, в което да има достатъчно спални зони. Гамата от системи за легла на Häfele отговаря на тази нужда от пространствена ефективност чрез своите предложения, като днес на фокус са клапващите легла.

прочети още

В кухнята или в банята, в клиники, лаборатории или лекарски кабинети, при изграждането на офиси, хотели, ресторанти, обществени сгради или частни жилища - Kerrock е материал, чийто неограничени възможности и предимства позволяват на дизайнери и проектанти да дадат воля на въображението и креативните си идеи. От следващите редове ще научите основните неща за този материал, за неговите качества и областна употреба.

прочети още

Когато дори предметите от ежедневието ни са естетически издържани, те привличат вниманието и говорят за висока култура. Ето защо Häfele създаде класическа колекция мебелни дръжки и закачалки. Днес ще ви запознаем с колекцията на JENS RISOM

прочети още

Проектите за осветление могат да бъдат реализирани бързо и лесно с гамата Loox на Häfele.

прочети още

Компактен ламинат от Abet Laminati

прочети още

Запознайте се с новия механизъм за повдигащи се врати Free Space на Häfele. Компактен, стилен, с голяма товароносимост и лесен за монтаж, механизмът се предлага в два варианта: - за врати с дръжки; - за врати с пуш-отваряне.

прочети още

Система за компактно и удобно съхранение, специално разработена за медицински центрове и лаборатории

прочети още

иновативна мебелна система от Häfele

прочети още

Имаме удоволствето да Ви представим нова гама от профили за LED осветление. При интерес, не се колебайте да се свържете с нас!

прочети още

Продължаваме да работим, но при повишени мерки за безопасност и строго спазване на санитарно-хигиеничните изисквания.

прочети още

Нова система за гардеробно оборудване на Häfele.

прочети още

Нови механизми за повдигащи се врати

прочети още

Новият каталог на Häfele за 2020г. вече е наличен при нас.

прочети още